Site icon Florin Chilian

La multi ani dragul nostru Ivan Patzaichin!

26 nov 2019
Impresionanta și emoționanta sărbătorire a Campionului.
IVAN PATZAICHIN-70

Ivan Patzaichin 70

La multi ani dragul nostru Ivan Patzaichin!

Pagaia frântă și Patria ruptă

În 1972, la JO de la Munchen, în seriile de calificare la cursa de Canoe simplu 1000 m, după primele lovituri, pagaia lui Patzaichin s-a rupt. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei doar dacă se produceau nereguli în primii 25 de metri.

Însă, arbitrii n-au observat când Ivan a ridicat pagaia și a arătat că aceasta fusese ruptă. Din cauza valurilor, barca a depășit linia celor 25 de metri și Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu un ciot de pagaie, încercând să nu depășească limitele culoarului de concurs.

După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan s-a apropiat de sosire, în aplauzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea de pagaie ruptă. După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfășoare proba.

După contestații din partea oficialilor români, lui Ivan i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări. Atunci a început miracolul. Patzaichin, deși era mai obosit decât toți adversarii săi, a participat la recalificări, apoi a mers în semifinale și în finală, unde a terminat pe primul loc într-o manieră categorică.

Întâmplarea aceasta ar trebui să fie lecția de istorie a românilor. Un neam care s-a trezit dintr-o dată cu țara frântă în două. Dar care a găsit puterea să se ridice, să strângă din dinți și să meargă mai departe.

 

 

 

Exit mobile version