Pre@Clasic

Florin Chilian – Pre@Clasic

Arr. For Voice & Strings Quartet / Preclassic Chamber Voices /

Q Concept – un nou concept in muzica

muzici si texte Florin Chilian

Sumarul prezentarii:

Albumul ajută tinerii – şi nu numai – să treacă aşa zisa prapastie iscată cumva între “elita culturală” şi generaţia “Millennials” pe de o parte, şi între aceeaşi „elită” şi cei care nu au avut încă ocazia să descopere frumuseţea muzicii clasice.

Elimina distanţa între Ateneul Român şi noile generaţii, păstrând însă cu straşnicie înalta calitate muzicală. Atrage tinerii spre tot ce înseamnă muzica clasică, într-o manieră firească. Niciodata, nimeni, niciunde nu a unit regina muzicii clasice care este “Muzica de cameră” – şi în special quartet-ul de corzi- cu tot ce ţine de cultura muzicii “Pop”.

În acest album, toate piesele deja foarte cunoscute publicului sub forma lor pop, au fost reorchestrate în stil preclasic-clasic (dar cu o abordare “actualizată”) pentru quartet de coarde. Inclusiv Zece caci legatura emoţională a publicului cu piese îndrăgite uşurează accesul publicului la muzica clasica

Albumul va include o manea 🙂  – Saveica de la Sarica Niculitel – o manea preclasica – o doina – muzica profund romaneasca – Colt de Lup – trasa la tigaie in preclasic cu un quartet de corzi – 2 viori o viola si un violoncel – dar si un tango…

Odata cu alaturarea Institutului Cultural Român – ICR in proiect, se preconizeaza ca albumul va fi prezent si lansat in toate merile capitale culturale ale lumii

mai jos este descrierea intamplarii

Florin Chilian – Pre@Clasic – Arr. For Voice & Strings Quartet / Preclassic Chamber Voices / Q Concept

REINTRODUCEM MUZICA CLASICĂ ÎN SECOLUL 21

PENTRU A ELIMINA DISTANŢELE DINTRE ATENEUL ROMAN ŞI NOILE GENERAŢII

Muzica uneşte suflete indiferent de generaţii. A făcut-o întotdeauna. Asta reuşeşte noul meu album. Să ajute tinerii – şi nu numai – să treacă aşa zisa prapastie iscată cumva între “elita culturală” şi generaţia “Millennials” pe de o parte, şi între aceeaşi „elită” şi cei care nu au avut încă ocazia să descopere frumuseţea muzicii clasice. Pe scurt:

Dorinţa mea este aceea de a elimina cât de mult posibil distanţa între Ateneul Român şi noile generaţii, păstrând însă cu straşnicie înalta calitate muzicală.

Acest nou produs muzical îşi propune promovarea muzicii contemporane in primul rand. Să fie o punte între perioade muzicale diferite, sa uneasca trei lumi din patru universuri diferite.

Acesta este, cum spuneam, şi scopul albumului meu. Prin “Pre@Clasic” vreau să atrag tinerii spre tot ce înseamnă muzica clasică, într-o manieră firească.

Menţionez că lansarea va urma să fie făcută în cadrul unui eveniment programat undeva in toamna acestui an sub forma unui concert live – voce plus quartet de corzi.

Menţionez deasemenea că albumul are deja susţinerea Institutului Cultural Român cu care am semnat un parteneriat în acest sens.

Pe scurt, Pre@Clasic este un album unic atât prin muzica pe care o propune, prin prezentarea grafică a acestuia, cât şi prin scop în sine: acela de a le deschide apetitul pentru muzica bună. Sau altfel spus, drumul către o călătorie magică.

ÎN CE CONSTĂ ORIGINALITATEA ALBUMULUI Pre@Clasic

Niciodata, nimeni, niciunde nu a unit regina muzicii clasice care este “Muzica de cameră” – şi în special quartet-ul de corzi- cu tot ce ţine de cultura muzicii “Pop”.

În mod particular, în acest album, toate piesele mele deja foarte cunoscute publicului sub forma lor pop, au fost reorchestrate în stil preclasic-clasic (dar cu o abordare “actualizată”) pentru quartet de coarde. Astfel, ascultătorul este introdus într-un mod firesc într-o lume percepută deseori drept inaccesibilă publicului larg.

Pe scurt, albumul funcţionează ca o punte nevazută între două stiluri muzicale diametral opuse. Unul la modă şi altul care ar trebui să fie mereu „la modă”.

Conceptul albumului în cheia quartet/quintet (Q concept) a plecat din aceeaşi dorinţă. Muzica de camera, muzica preclasica, ca gen muzical, este binecunoscut publicului avizat dar este dificil de accesat de către tineri sau oameni mai puţin introduşi în muzica clasică.

În album am lansat mai întâi varianta piesei intrepretată de quartet şi apoi pe cea de qvintet care vine ca o surpriză, sper eu, cât mai plăcută.

STRUCTURA ALBUMULUI Pre@Clasic

În forma lui finală, Pre@Clasic conţine două CD-uri, fiecare dintre acestea cu câte 16 track-uri, aşezate în ordinea quartet/quintet.

Acest dublu album conţine atât piese noi, originale cât şi piese consacrate, toate fiind scrise de mine, atât ca muzică, cât si ca text.

Motivul pentru care am vrut neaparat ca Pre@Clasic să conţină şi piese deja cunoscute este tot acela de a uşura accesul publicului la muzica clasica.

Legatura emoţională a publicului cu piese îndrăgite precum „Zece” poate ajuta mult în acest sens.

Închei spunând că tot ce înseamnă acest album, de la muzică, la ultima linie grafică este concepţia mea originală pentru care garantez 150%!

Link extern – Florin Chilian – Pre@Classic – Q Concept – Preclassic Chamber Voices – New classic world music. Reinventing and reintroducing classical music.

http://www.youtube.com/playlist?list=PLl3MCLP1oWygkBBRpXOZQ5WP0wQPPKxiS

Multumesc

 

PRESA

 

EXCLUSIV/ Florin Chilian îi trimite ”la școală” pe lăutarii neamului. A compus o manea!

Pare greu de crezut însă rigurosul Florin Chilian a scos o manea veritabilă. Nu din cele contemporane, pastelate de Adrian Minune și Florin Salam, ci în forma muzicală clasică, melodie prin care îi trimite din nou la școală, să învețe istoria genului, pe toți soliștii de manele ai momentului.

Pe noul album al artistului, ”Pre Clasic”  se află o manea veritabilă -”Șaveica de la Sarica Niculițel”- compusă de acesta pe linia istorică a stilului ale cărui rădăcini se trag din muzica grecească și turcească, la modă în zona balcanică pe la sfârșitul secolului XVIII. Dincolo de îndemnul la studiu asupra manelei, pe care îl face cu acestă nouă melodie, virulentul Chilian și-a șocat admiratorii în urmă cu ceva ani când l-a numit pe Adrian Minune ”cea mai bună voce masculină, din România ultimilor 15 ani”, iar pe Vali Vijelie l-a lăudat pentru maniera ”mai curată” de a cânta lăutărie veche, nu neapărat gălăgie contemporană.

Cu noul album al solistului, Chilian spune adio ”industriei muzicale” din România. Discul, care se găsește în format digital pe internet ori sub vorba a patru discuri vinil, realizate în Germania, în condiții extraordinare.

 

http://www.libertatea.ro/monden/florin-chilian-a-compus-o-manea-1781131

 

 

 

Florin Chilian devine Pre@Clasic

 

După ce a cucerit toate topurile şi… inimile cu “Zece”, Florin Chilian dă o nouă lovitură. Artistul vine cu un nou album în care spune că a creat practic un nou stil muzical. Nou şi total diferit de cel cu care ne-a obişnuit, o combinaţie între pop şi muzică clasică. Cert este că albumul a convins deja pe toată lumea şi are deja ecouri şi în străinătate.

Despre el se poate spune orice, mai puţin că este… clasic. Iar albumul cel nou e cea mai bună dovadă. În definitiv, cine şi l-ar fi imaginat pe “Iubi” în frac, înconjurat de un cvartet?

“Vreau să elimin distanţa dintre Ateneu şi stradă”, spunea Florin Chilian.

De la asta a pornit acum 7 ani. Şi de la pasiunea, mai puţin cunoscută de ceilalţi, pentru muzica clasică. Dar asta nu era de ajuns. Trebuia să fie ceva cu totul special.

ŞTEFAN ELEFTERIU, compozitor: E o chestie unică ce s-a facut cu Florin pentru acest album, această structură de coarde plus voce nu a existat niciodată! 

A lucrat pentru album cu omul care i-a fost alături mai bine de 20 de ani. Au scris şi rescris muzica. Melodiile pe care le ştie toată lumea dar şi altele noi.

FADY ZAIDAN, managerul de proiect: Practic, s-a creat un nou stil muzical. Este un lucru inedit şi atunci o să poată să atragă un mix foarte mare de consumatori.

Cu proiectul şi o… mostră de nebunie scrisă pe un cd, a mers mai departe. Direct la ICR.

CRISTIAN PETCU, Secretar General ICR: Toată conducerea instituţiei a fost incantată de această colaborare!

Acum, că are sprijin pentru promovarea în diaspora, Chilian vrea să-şi lanseze albumul în toamnă, în cadrul Festivalului George Enescu. Deocamdată, a reuşit să-i impresioneze pe englezi cu una dintre melodiile de pe album. O… doină. Căci da, albumul are şi aşa ceva.

Artistului i-a mai venit o idee. Îşi scoate albumul şi pe suport clasic. O face în Germania, căci vrea calitate. Fireşte. Că doar vorbim de un album… de zece.

http://observator.tv/eveniment/florin-chilian-devine-preclasic-200528.html

 

 

 

 

Florin Chilian – PreClassic

Q Concept! – New preclassical – Chamber Pop music Reinventing and reintroducing classical music to the 21-st century!

 

 

Without barriers, without any distance between the Athenaeum and the new generation. Without any distance between the Athenaeum and the Streets.

A music album that is unique in so many ways: through its music, its graphical presentation and also throughout its goal- to offer classical music to young people, in the most natural manner.

 

By “Pre @Classic”, me and my future partners, we simply open their appetite for classical music, using their own language. In other words- the path to a magical journey.

 

Music brings the souls together, regardless their age, regardless generations. It always has. It always will.

This album helps young people – and not only – to overcome the so-called gap, which arises between the “cultural elite” and the “Millennials” on the one hand, and the same “elite” and those who have not yet had the opportunity to discover the beauty of classical music.

 

My personal dream is to eliminate, as much as possible, the distance between the Romanian Athenaeum and the new generation, but still maintain the high quality of music. I firmly believe that only by raising the overall level of public access to true art, we can evolve as a society.

 

WHAT MAKES the “Pre@Classic” ALBUM SO UNIQUE AND ORIGINAL?

 

Nobody has ever combined Queen classical music-that is “Chamber Room music” – especially the string quartet- with anything related to the Pop culture. In particular, in this album, all my already well known songs to the public as pop, were re-arranged in a pre-classical-classical style (but renewed) for a string quartet.

Thus, the listener is introduced in a natural way in a world often perceived as inaccessible to the public. The album acts as a bridge between two diametrically opposed musical styles. One that is “fashionable” and one that should be “forever fashionable”.

 

The key concept album quartet / quintet (Q concept) was born with the same purpose. Chamber music, as a musical genre, generally seems too grandiose, to “difficult”-to- understand for young people that are less accustomed to classical music.

 

In the album, we released the first version performed by the quartet and then the second version- the qvintet that comes as a surprise, and hopefully as an enjoyable one.

 

STRUCTURE OF THE ALBUM Pre@Classic

 

In its final form, @ Pre Classic contains two CDs, with 16 tracks each, arranged by quartet / quintet. This double album contains both new songs and dedicated original pieces, all written by me, both music and lyrics.

 

The reason I really wanted the Pre@ Classic to also contain well-known songs is because this will help the public to get closer to classical music in a natural way. Songs like “10”, of which the public is so emotionally close, can be very helpful in this regard.

 

Official launch: the fall of 2017.

 

An amateur saved the world. Professionals made Titanic. Florin Chilian

 

” If your dreams do not scare you, they are not big enough ” – Ellen Johnson Sirleaf

 

Share

Leave a Reply

google-site-verification: googleef27190359465e71.html